Palmkål/Svartkål är en hybrid mellan grönkål och savoykål och är den grönkål som har högst innehåll av A-vitamin och har funnits i handeln sedan 1800-talet.

Palmkål/Svartkål har fått sitt namn efter utseendet. Med sina långa buckliga blad utspridda på stammen. Färgen är
mörkt grön, nästan svart. Liksom grönkål tål den lite frost men klarar inte att stå ute över vintern såsom grönkålen kan.

Användning / Tillagning

Palmkål passar bra att steka i smör och vitlök, som stuvning eller som ingrediens i soppor och grytor.

Förvaring

Palmkål ska helst förvaras i en vattenstänkt plastpåse i kylen, då den annars lätt torkar ut. Det går braatt frysa in den utan att först förvälla den.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha palmkål från mitten av juli fram till november. Efter att den fått enfrostknäpp blir den något mildare då kolhydraterna omvandlas till socker.