Det var Julius Caesar som först förde vitkålen till Europa där den snabbt sen spred sig. Vitkålen har varit en viktig gröda, särskilt för de mindre välbeställda. Surkålen man gjorde av vitkålen har troligen hjälpt många undan från svält och bristsjukdomar.

Surkålen kom till Europa från Asien med Djingis Khan på 1100-talet. I Asien har man syrat grönsaker under väldigt lång tid, och nu blev det även ett viktigt sätt att konservera grönsaker här. 

Vitkålens planta bildar blad som så småningom knyter sig till ett fast huvud och är mycket rikt på C-vitamin.

Användning / Tillagning

Den kan ätas rå, kokt, wokad, i gratänger och i rätter som kålpudding och kålsoppa. Den passar
mycket bra att syra.

Förvaring

Vitkålen förvaras bra i kylskåp, gärna i plastpåse. Den går bra att frysa in efter förvällning. Man kanockså frysa in huvudet helt, utan att först förvälla. Då plockar man av bladen efter att det tinat ochanvänder dem till rätter som till exempel kåldolmar.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha vitkål från början av juli och under hela hösten. Under sommaren ärdet sommarvitkål som har något lösare huvud men med mycket god smak.

Recept