Den mineralrika rödbetan anses har uppkommit på 200-talet i Italien.

Vissa forskare menar dock att fynd från Tyskland visar att den odlats redan för 4000 år sedan. Romarna spred den i alla fall till övriga Europa under medeltiden och den kallades fram till 1500-talet för romersk beta. Den är släkt med mangolden som man dock tror har odlats under betydligt längre tid än betan. 
Till Sverige kom den under 1400-talet med det var först under 1800-talet som den blev en av de vanligare grödorna som odlades här.

Användning / Tillagning

Rödbetan kan ätas som råkost eller kokad. Vid kokning ska man låta skalet, rotspetsen och några cm
av blasten vara kvar på betan, så att inte cellsaften med sitt färgämne betacyanin åker ut i
kokvattnet. Rödbeta passar också i soppor, grytor, rödbetsbiffar eller som ugnsbakade.
Blasten på rödbetan kan också ätas, som salladsblad när de fortfarande är små eller när de är lite
större tillagas de på samma vis som spenat.

Förvaring

Förvara rödbetor i kylskåpet, gärna inlindad i en fuktig handduk. Tillagade kan de frysas.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha rödbetor från mitten av juli fram till vintern. På sommaren säljs denfärska rödbetan knippad med blast.