Rödkålen som är nära släkting till vitkålen har också funnits i odling lika länge. Den spreds i Europa under 1500-talet, till att börja med av Julius Caesar på sina härjningståg.

Den växer lite långsammare än vitkålen och får lite mindre huvuden, men med huvuden som är väl knutna och därför väldigt lämpliga att lagra långt in på vintern. I alla fall höst - eller vinterkål. Det finns också tidigare sommarkål som inte ska lagras. Liksom vitkål är rödkål nyttig med höga halter av C-vitamin och mineraler.

 

Användning / Tillagning

Rödkål passar utmärk som råkost, i sallader med till exempel apelsin, ingefära och russin. Den kan också kokas och stekas. Den är fin att mjölksyra. Man har traditionellt kryddat rödkålen med syrliga smaker vilket gör att den passar till fet mat.

 

Förvaring

Rödkål ska förvaras svalt gärna i plastpåse då den är lite känslig för uttorkning. Den går bra att frysa efter tillagning. 

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha rödkål från september och en bra bit in på vintern.