Salladskål, eller kinesisk kål, är en kålsort som är krispig med gröna buckliga blad och vita mittnerver och passar att äta just som sallad.

Den knyter inga hårda huvuden som vitkål utan bildar en mer cylindrisk bladrosett. Salladskålen är en av Asiens viktigaste köksväxter och har odlats där i flera tusen år. Till Europa och västvärlden kom den betydligt senare, en bit in på 1800-talet. I Sverige blir den färdig på sensommaren och blir då en tillgång då många av sommarens andra salladssorter börjar ta slut.

Användning / Tillagning

Den krispiga salladskålen passar att äta rå i sallad. Den går bra att steka hastigt eller wokas. Man kan också låta den koka en kort stund, skuren i bitar och ätas som tillbehör till annan mat.

Förvaring

Salladskålen förvaras bäst i plastpåse i kylen. Den passar inte att frysas.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha salladskål från september till november.