I årtusenden har man odlat och ätit purjolök. Man anser att den är uppkommen från vildpurjon, kajpar.

Kajplök växer fortfarande vild kring medelhavet, liksom på Öland och Gotland. Romarna var särskilt förtjusta i purjolök, inte minst kejsar Nero. Han ansåg att purjolöken förskönade hans sångröst och åt purjo i så stora mängder att man kallade honom Porrophagus, alltså purjoätaren. Romarna spred vidare purjolöken till Europa och Storbritannien, där purjolöken blev så populär, att den blev och är Wales nationalväxt.

Användning / Tillagning

Allt kan ätas på purjolöken. De gröna delarna som är mildas, innehåller också mest näringsämnen,
såsom C-vitamin och karotin. Purjo kan kokas, stekas, ätas rå, tillagas i ugn samt god i soppor och
grytor. Vid tillagning är det bra att snitta upp purjon längst med hela stjälken och skölja noga, då jord
lätt kan fastna mellan bladen.

Förvaring

Den ska förvaras i kylskåp men är känslig för uttorkning. Den går bra att frysas in rå, skiva gärna uppden först och frys in i plastpåsar.

Säsong

På Torfolk & Vänner brukar det finnas purjolök från juli fram till november/december.