Majsens ursprung är Sydamerika, de äldsta fynden är från Mexiko och är 5000 år gamla.

Columbus spred sedan vidare majsen till Europa och idag odlas den över hela världen. Innan den kom från Amerika fanns redan 200-300 olika sorter. Idag har dessvärre de flesta sorter försvunnit.

Den majsen vi är vana att äta är så kallad extra söt, eller supersöt sockermajs. Skillnaden på vanlig majs och sockermajs är att sockermajsen omvandlar sockret till stärkelse långsammare än vanlig, där majsen fortare blir mjölig.

Användning / Tillagning

Majskolvar är goda att koka och äta direkt med smör och salt. Annars kan man använda majs som tillbehör till andra rätter. Det lättaste sättet att få av majsen från kolven är att ställa kolven på högkant och sedan skära med kniv.

Förvaring

För att majskolven ska hålla bättre kan man gärna låta de skyddande gröna bladen runtom sitta kvar. Annars är det bra att förvara majsen i plastpåse i kylen. Majs kan frysas både rå eller efter att den kokats i saltat vatten i några minuter.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha majskolvar under juli och augusti. Majs är värmekrävande så tillgången beror på hur varm säsongen är.