Skärböna har en plattare och bredare form än till exempel brytbönan och har en mer intensiv smak.

Bönornas ursprung är Sydamerika, de äldsta fynden kommer från Mexiko från 7000-4300 f Kr. Indianerna odlade både höga och låga bönsorter. Till Europa kom bönorna på 1500-talet, då som en hög och klättrande prydnadsväxt. Först på 1800-talet kunde man finna de lågväxande bönorna även här. De vanligaste färgerna var då gröna och purpurfläckiga. Samlingsnamn för de bönor man odlar är trädgårdsböna, där de sendan delas upp i höga - störbönor och låga - buskbönor. Dessa delas sedan upp i grupperna bryt-, vax-, skär-, sprit- och kokböna. De två sista odlas oftast till mogna, torkade bönor för lagring. Alla dessa olika grupperingar säger något om tillagningen och har lite olika färger. För varje bönsort vi odlar på Torfolk & Vänner se under respektive namn.

Bönor som är en baljväxt är liksom de andra kvävefixerande. Det innebär att växten kan tillgodogöra sig kvävet ur luften genom att den lever i symbios med kvävesamlande organismer i jorden. Detta gör att växten inte behöver en näringsrik jord att växa i - istället tillför den jorden näring.

Användning / Tillagning

Baljorna ska kokas, äts sedan som dom är eller skiva ner i en sallat. De kan efter kokning även stekas i tillexempel smör och vitlök. Annars passar bönor också bra i soppor och grytor.

Förvaring

Skärbönor ska förvaras i plastpåse i kylen. Efter kokning kan de frysas.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha bönor från juli till september. Men de är väldigt frostkänsliga så tillgången beror på hur säsongen ser ut.