Gurka är en ettårig klängväxt med ursprung i Indien, där växer den vild vid foten av Himalaya.

Den vilda varianten är dock bittrare än den som man i 4000 år odlat. Den har vandrat från Kina, Egypten, medelhavsländerna och sedan spridde den sig med romarna till Europa. När romarriket föll försvann också gurkan för en tid och kom inte tillbaka förens under 1500-talet.

Under 1600-talet kom den till Sverige, men det är först under 1900-talet som den blivit allmän i Sverige.

Användning / Tillagning

Det finns dels slanggurka som oftast äts färsk, i sallader och röror som till exempel tsatsiki. Druvgurka är en kortare variant som man ofta använder till inläggningar, den är dock också god att äta rå.

Man kan tillaga gurka, genom att koka den lätt och servera varm, eller som ingrediens i soppa.

 

 

 

 

 

Förvaring

Gurka är känslig för uttorkning och kylskador. Förvara den därför helst i plast och i svalen i kylskåp eller i skafferiet där det inte blir kallare än 12 grader. Känslig för etylengas, som avges av blommor, äpplen och tomater.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha slanggurka från mitten av juli till mitten av september.