Moroten kommer från början från Afghanistan och var då kraftig purpur till färgen.

Den var först
under 1700-talet som man i Holland förädlade fram den orangea moroten, innan dess fanns violetta,
röda, purpur, svarta och gula varianter.
Moroten har mycket karoten som ger oss A-vitamin, också kalium, kalcium och c-vitamin.
Vintermorötterna som kan lagras och ofta är större innehåller mer näringsämnen än de mindre
sommarmorötterna.

Användning / Tillagning

Morot passar bra att äta som rå, liksom kokas, som ingrediens i soppor och grytor. Man kan också äta den
nyttiga blasten från sommarmorötterna, stekt i smör eller som ingrediens i smoothies.


Förvaring

Förvaras i kylskåp, gärna i plast. Blasten tas bort då den försämrar hållbarheten. Tillagad eller förvälldkan morot frysas.

Säsong

På Torfolk & Vänner brukar vi ha knippad, färsk morot från mitten av juni fram till mitten av augustioch lagringsdugliga vintermorötter ända fram till sena våren, följande år.Vi har både orangea, gula och lila morötter.

Recept