Den fiberrika, mineral – och vitaminrika grönkålen har de senaste åren blivit en väldigt populär
bladgrönsak, just för att den är så nyttig.

Redan under medeltiden var grönkålen en populär grönsak och har odlats i Sverige sedan vikingatiden, vilket gör den till en av de äldsta odlade köksväxterna här. Man har också gjort fynd av grönkål i de Egyptiska pyramiderna som visar att den användes och var av betydelse både som föda och som dekoration.
Grönkål är den kålsort som mest liknar den vilda kålen, där det bildas lösa blad istället för att ett fast kålhuvud.

Användning / Tillagning

Bereds grönkål på rätt sätt är den väldigt god. Repa av bladen från stjälkarna och massera den
med en god olja, så blir kålen krispig och passar utmärkt som en sallat. Annars kan konsistensen vara
ganska bitig och svårtuggad. Grönkål passar också bra att steka i smör och till exempel vitlök, eller
som ingrediens i soppor och grytor.

Förvaring

Grönkål ska helst förvaras i en vattenstänkt plastpåse i kylen, då den annars lätt torkar ut. Det går braatt frysa in den utan att först förvälla den.

Säsong

Torfolk och Vänner brukar ha grönkål från mitten av juli fram till november. Efter att den fått enfrostknäpp blir den något mildare då kolhydraterna omvandlas till socker.